Nieuw soort rijst voor droge gebieden

Rijst in droge gebieden

Rijst is in veel tropische landen het belangrijkste voedingsmiddel. Vaak is er in deze landen ook juist een te kort aan water. En moet er zuinig worden omgesprongen met de hoeveelheid die beschikbaar is. Wanneer de boeren te maken krijgen met droogte heeft dit direct gevolgen voor de oogstopbrengst. In een jaar met voldoende water is de opbrengst ongeveer 2 -3 ton per hectare, terwijl in droge tijden de opbrengst slechts een halve ton is.

Een groep van wetenschappers heeft nu een rijst soort ontwikkelt dit zelfs in droge tijden nog 1,5 ton
per hectare kan opbrengen. Op deze manier is de opbrengst significant hoger in slechtere tijden en wordt
de kans op honger aanzienlijk verminderd. Het speciale rijstsoort dat ontwikkeld is door biotechnologen is nu beschikbaar volgens het rijstonderzoeksinstituut.

De biotechnologen hebben in opdracht van het rijstinstituut de eigenschappen van de beste rijstsoorten kunnen veredelen tot het nieuwe rijstras dat veel minder water nodig heeft. Het nieuwe rijstsoort is ook jaren getest om te kijken of er wellicht ziektes optraden, dit bleek niet het geval. Een ander voordeel van deze water-zuinige rijst is dat er geen patenten zijn gevestigd en er geen gebruik is gemaakt van genetische modificatie.

Het volledige artikel over deze water-zuinige rijst vindt u op de pagina van Nemokennislink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *